10% VERKOOP GAAT ONZE BUREN IN OEKRAÏNE STEUNEN

Edelstenen: wat zijn het en hoe ontstaan ze?


Edelstenen: wat zijn het en hoe ontstaan ze?

Edelstenen staan al eeuwenlang bekend om hun helende krachten en gunstige effecten op onze gemoedstoestand. Uit eeuwenoude opgravingen is gebleken dat edelstenen al ver voor onze moderne samenleving werden gebruikt vanwege hun positieve effecten op lichaam en geest. Bijvoorbeeld in het oude Egypte, in de tijd van de Romeinen en de Grieken, maar ook in de Middeleeuwen, werden verschillende soorten edelstenen al op verschillende manier gebruikt in het dagelijks leven. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten edelstenen, iedere soort edelsteen heeft zijn eigen kracht en specifieke werking. Sommige soorten edelstenen zijn breed bekend en worden vaak gebruikt, andere soorten zijn wat onbekender. Iedere edelsteen heeft zijn eigen kracht en helende werking. Enkele voorbeelden van bekende soorten edelstenen zijn de Malachiet, de Zwarte Onyx, de Agaat en de Maansteen.

Edelstenen ontstaan op verschillende manieren. Op basis van de manier waarop ze ontstaan, worden edelstenen in drie groepen verdeeld, namelijk:

  • Sedimentaire edelstenen
  • Magmatische edelstenen
  • Metamorfe edelstenen

Hieronder zullen de verschillende groepen edelstenen met hierbij de manier waarop ze ontstaan, uitgebreider besproken.

Sedimentaire edelstenen

Door erosie worden in de loop der jaren steeds beetjes zand en steentjes van bergen ‘afgeslepen’. Deze ‘resten’ hopen zich uiteindelijk op tot sediment. Dit sediment hoopt zich na vele jaren steeds verder op in verschillende lagen. Deze lagen met sediment worden zwaarder en zwaarder, waardoor uiteindelijk het water er als het ware uit wordt geperst waardoor hard gesteente overblijft. Deze lagen zie je dan ook duidelijk terug in het gesteente en dus ook in de uiteindelijke edelsteen die eruit verkregen wordt. Dit harde gesteente is de bron van allerlei soorten edelstenen. Een voorbeeld van een sedimentaire edelsteen is de opaal.

Magmatische edelstenen

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, worden magmatische edelstenen gevormd uit magma. Dit magma bevindt zich diep in de aarde en wanneer dit magma een lagere temperatuur krijgt, stolt het als het ware. Er gaan miljoenen jaren overheen, maar uiteindelijk leidt dit proces tot het ontstaan van kristallen. Deze kristallen groeien steeds verder aan en krijgen na lange tijd mooie kleuren door vermenging met andere stoffen, zoals ijzer. Wanneer er aardverschuivingen plaatsvinden, worden deze kristallen die gevormd zijn, naar de aardoppervlakte ‘geperst’. Uit deze magma kristallen worden edelstenen verkregen. Een voorbeeld van een magmatische edelsteen is de peridoot.

Metamorfe edelstenen

Metamorfe edelstenen lijken qua ontstaanswijze erg op de magmatische edelstenen. Metamorfe edelstenen worden namelijk ook diep in de aarde gevormd door grote druk en hoge temperaturen. Dit wordt na vele eeuwen uiteindelijk ook nieuw gesteente, dat net als magma kristallen bij aardverschuiving naar de oppervlakte wordt geduwd. Een voorbeeld van een metamorfe edelsteen is marmer.

Zoals je hebt kunnen lezen, worden edelstenen niet van de één op andere dag gevormd, maar is dit een proces dat vele jaren duurt. Uiteindelijk leveren deze processen prachtige edelstenen op, welke gebruikt kunnen worden op verschillende manier. Een van de manieren waarop edelstenen gebruikt worden, is verwerkt in sieraden. Ook bij Luna Bodin zijn verschillende sieraden met edelstenen verkrijgbaar, zoals de Malachia ring, de Onyx Noir ring, de ketting en armband uit de Ava Agatha collectie en de Moonstone Madison ketting. In ieder van deze sieraden, worden verschillende soorten edelstenen gebruikt.

Voor 23:59 besteld = morgen gratis bezorgd
Producten van topkwaliteit
100% tevredenheidsgarantie